BLOG

23. Posvet HEROJI FURAJO V PIŽAMAH

16/11/2023

23. posvet Heroji furajo v pižamah se je zgodil, 14. 11. 2023, v občini Radovljica. Izvedli smo ga v Čebelarskem razvojno izobraževalnem centru Gorenjske v sodelovanju z Zavodom VOZIM, Mladinskim dnevnim centrom KamRa, Ljudsko univerzo Radovljica in Občino Radovljica, ter strokovnjaki različnih področij. Mlade smo opolnomočili o rabi alkohola in drugih psihoaktivnih snovi ter s tem povezano varnostjo v prometu.

Zaključil je 6. sezono iniciative Zavoda VOZIM, ki se zavzema za manj voženj pod vplivom alkohola tako med mladimi kot starejšimi udeleženci v prometu. V posvetu je sodelovalo 44 učencev dveh srednjih šol iz Radovljice, in sicer Srednje gostinske in turistične šole Radovljica in Ekonomske gimnazije in srednje šole, in 14 udeležencev PUM-o Radovljica. Skupaj smo iskali rešitve, kako izboljšati obstoječe stanje glede dostopnosti do alkohola, njegove rabe in preprečevanje voženj pod vplivom alkohola v Radovljici in okoliških občinah.

Po podatkih Javne agencije RS za varnost prometa so v prvih devetih mesecih letošnjega leta povzročitelji pod vplivom alkohola povzročili 1.096 prometnih nesreč oziroma 8,5 % manj kot v lanskem primerjalnem obdobju. Znižanje glede na preteklo leto pa so zabeležili tudi pri vseh ostalih kazalcih, tudi pri številu prometnih nesreč s telesno poškodovanimi ali umrlimi udeleženci, in sicer za 8,3 %.

A kot je navedel Erih Žnidaršič iz AVP, še vedno nismo na cilju. »Ključ je, da alkohol popolnoma izbrišemo iz cest,« je še dodal. Kljub omenjeni statistiki pa ta žal ni enaka na področju rabe in dostopnosti alkohola. V nasprotju z Evropo (ali celim svetom), kjer je 60% prebivalstva v zadnjem letu pilo alkohol (40% na celem svetu), je v Sloveniji ta odstotek izredno visok – kar 80% prebivalcev, starih nad 18 let je v zadnjem letu pilo alkohol. »Pri 17-letnikih je ta številka še večja – kar 83% jih je alkohol pilo v zadnjem letu, 22% pa jih je takšnih, ki pijejo na tedenskem nivoju,« pravi dr. Maja Roškar iz NIJZ in dodaja: »a v zadnjih 20ih letih pitje alkohola med mladimi pri nas upada – kar je spodbuden podatek. A beležimo razlike med spoloma – 17-letnice namreč pijejo več kot 17-letniki, beležijo pa se tudi porast uporabe ostalih psihoaktivnih snovi in težave z digitalnimi zasvojenostmi.« K temu so pritrdili tudi v Mladinski zvezi Brez izgovora Slovenija, ki so poudarili, da se »danes, v nasprotju z desetletjem prej, dostopnost do alkohola na žalost izboljšuje – 55% mladih enostavno dostopa do alkohola (v nasprotju z 9/10 pred 10. leti).«

Simon Sušanj iz PU Kranj je opozoril, da so vožnja pod vplivom alkohola, in v zadnjem času tudi prepovedane droge v prometu, žal “stalnica” pri nadzorih prometa, ki jih izvaja Policija. Pogosto je ravno neustrezno psihofizično stanje pri voznikih tisti “sprožilec”, ki privede do napačnih zaznav v prometu, lažnem občutku varnosti in na koncu do napačnih reakcij, pogosto tudi s težjimi posledicami in dodal, da so letos v Radovljici ustavili že več kot 90 alkoholiziranih voznikov, pa se december sploh še ni začel.

V Mladinskem dnevnem centru KamRa smo veseli, da so nas v Zavodu VOZIM izbrali za izvedbo posveta. Veseli smo, kadar lahko sodelujemo v dogodkih, kot je bil ta posvet, kjer na enem mestu veliko število mladih sliši pomembne vsebine, interaktivno sodeluje in poda svoje ideje, predloge in videnje o tematiki. Predvsem pa, da so prisotni tudi lokalni in ostali odločevalci, ki mnenja sprejmejo in nazadnje tudi udejanjijo.

Na izkustvenih delavnicah, ki so sledile strokovnemu delu in zgodbi poškodovanca v prometni nesreči Žige Breznika, so mladi pod vodstvom mladinskih delavcev iskali predloge in izboljšave za zmanjšanje dostopnosti do in rabe alkohola ter drugih PAS med mladimi in preprečevanje voženj pod vplivom alkohola.

Med drugim so izpostavili:

»Več ozaveščanja o vožnjah pod vplivom alkohola za različne ciljne skupine.«
● »Več predavanj o posledicah, ki jih povzroči tako raba alkohola kot vožnja pod vplivom alkohola.«
● »Organizator dogodkov naj poskrbi za varen prevoz domov, ali pa organizira zabave brez alkohola.«
● »Večje preverjanje osebnih dokumentov v lokalih, klubih…«
● »Povišanje omejitve starosti za dostop do alkohola.«

Iskali pa so tudi rešitve za zmanjšanje prometnih nesreč med mladimi, kjer so posebej izpostavili:
»Med vožnjo nismo na telefonu in nimamo preveč glasne glasbe v avtu, da lahko slišimo, kaj se dogaja izven avtomobila.«
● »Vožnja po predpisih in njihovo večkratno preverjanje oz. obnavljanje.«
● »Več pa tudi preverjanja in osveščanja oseb o alkoholu in drugih prepovedanih substancah ter dosledno upoštevanje, da se pri vožnji ne uporabljajo.«

Spoznali so tudi simulacijo vožnje pod vplivom alkohola na Geriju – simulatorju Zavarovalnice Generali, reakcijski čas, naletno težo pri različnih hitrostih ter pogled in delovanje skozi očala, ki simulirajo vinjenost.

Njihovo delo je pohvalil Ciril Globočnik, župan Občine Radovljica. Poudaril je: »Mladi, s katerimi se osebno srečujem, se mi zdijo bolj ozaveščeni kot prejšnje generacije, in se dobro zavedajo hudih posledic vožnje pod vplivom alkohola, kar so danes s predlogi tudi pokazali na današnjem posvetu Heroji furajo v pižamah. Občina Radovljica je Mladim prijazna občina. Ta naziv potrjuje, da izvajamo ukrepe za reševanje problematike mladih na različnih področjih in ustvarjamo prijaznejše okolje za življenje in razvoj mladih. Mladim ponujamo širok nabor možnosti in aktivnosti za kakovostno preživljanje prostega časa. Pri tem ima pomembno vlogo Mladinski dnevni center KamRa, kjer se mladi lahko družijo, povezujejo, dobijo podporo, poiščejo pomoč, kadar jo potrebujejo. Predvsem pa se mi zdi pomembno, da so mladi slišani. Ta posvet danes je bil odlična priložnost.«

Leonida Pevec, vodja iniciative pri Zavodu VOZIM je na koncu dodala, da se z zaključkom posveta aktivnosti iniciative ne zaključujejo, ampak nadaljujejo še za starše in strokovne delavce v regijah, ki so bile vključene v 6. sezono iniciative Heroji furajo v pižamah. Pripravlja pa se tudi nova, že 7. sezona, ki bo predstavljena tik pred najbolj veselim mesecem v letu.

Po podatkih učiteljic so bili učenci nad posvetom zelo zadovoljni, še posebno, ker so bile izvedene izkustvene delavnice, kar se bo mladim zagotovo vtisnilo v spomin in mogoče rešilo v prihodnosti kakšno prometno nesrečo ali vožnjo pod vplivom alkohola.

Accessibility Toolbar

Share This