BLOG

Erasmus+ mladinska izmenjava na Nizozemskem

07/09/2022

Skupina otrok in mladostnikov iz KamRe in programa Pumo Radovljica pa je v mesecu juliju odštevala dneve do odhoda na nepozabno mladinsko izmenjavo na Nizozemskem. Mesec je mineval ob pripravah, spoznavanju skupine, sestankih s predstavitvijo projekta, organizacije in udeležencev in kuharskih delavnicah za pripravo brbončic na Nizozemsko kulinariko. Pogledali smo si tudi dokumentarec o Ani Frank in razmislili o svojih veščinah, ki smo jih tekom izmenjave krepili in utrjevali.

Prišla je težko pričakovana nedelja, 24.7.2022, in ker nismo želeli izgubiti niti minutke dneva, smo ob polnoči že sedeli na polno natovorjenem avtobusu in polni adrenalina in pričakovanj poskušali zaspati. Zbudil nas je prvi postanek in že smo bili v Munchnu. Pot je minevala zelo hitro in ravno dobro smo se prebudili iz sanj, že nam je iz parkirišča mahala Nizozemska skupina in nam zaželela toplo dobrodošlico.

Po bitki s šotori, mini praznovanju Galovega rojstnega dne in kratkem sprehodu, smo utrujeni pričakovali prvo skupno večerjo, pico. Okrepčali smo se in komaj čakali nov dan in cirkuške delavnice.

Učili smo se cirkuških trikov, preizkušali različne cirkuške rekvizite in odkrivali svoje talente. Vsak dan nam je uspel kakšen trik več in kakšen trik bolje in odločili smo se v tem tednu kar se da dobro natrenirati in pokazati svoje novo znanje na zaključni predstavi.

Popoldneve po delavnicah smo izkoristili za raziskovanje okolice. Obiskali smo center mesta Enschede, kjer je bila največja znamenitost za naše otroke – trgovina s sladkarijami :p Sprehodili smo se v bližnji park in odpeljali na izlet do ene od Nizozemskih znamenitosti, mlina na veter.

Seveda pa nismo pozabili tudi na izlet v glavno mesto Amsterdam. Vožnja v mesto se nam je zaradi stavke kmetov na Nizozemskem časovno kar potrojila. Kmetje namreč protestno blokirajo ceste z nametom sena, zemlje in celo s požiganjem materiala na glavnih cestah in avtocestah, zaradi česar so ceste tudi po več ur zaprte. V Amsterdam smo tako prispeli šele po 12 uri in za prvi postanek v mestu izbrali ogled muzeja ulične umetnosti Straat. Muzej nas je očaral s čudovitimi grafiti, ki vsak na svoj način izražajo in upodabljajo vse smisle, nesmisle, lepote in absurde življenja in družbe. Sprehodili smo se skozi mesto, si ogledali center, mestne stavbe, mestne kanale in turistične ter tudi bolj odročne ulice, se dobro najedli v Foodhallen – dvorani s pestro izbiro ponudnikov različnih jedi. Za konec smo si ogledali še muzej Moco, muzej sodobne in grafične umetnosti, v katerem kraljuje razstava angleškega grafitarja, političnega aktivista in filmskega režiserja Banksyja.

Polni vtisov smo se vrnili nazaj v Enschede, kjer smo naslednje jutro že začeli s pripravami na generalko in končni cirkuški nastop. Na generalki smo se spopadli s tremo in dodelali še zadnje podrobnosti za glavno cirkuško predstavo na kateri smo s svojimi točkami predstavili kaj vse smo se naučili v tem tednu. Bil je teden poln akcije, novega znanja in novih poznanstev, ki nam bo še dolgo ostal v spominu.

Nekaj vtisov udeležencev mladinske izmenjave na Nizozemskem:

»Najbolj so se mi vtisnile v spomin cirkuške aktivnosti in ljudje, ki so me veliko naučili o njihovi kulturi. Všeč mi je bila njihova gostoljubnost. Stkali smo močne odnose, ki jih bomo  zagotovo še dolgo obdržali.«

Nejc Bokan

»Bilo je zabavno, poučno, cirkuško in vremensko zanimivo. Poučno, ker smo spoznali cirkus in cirkuške točke, imeli pa smo tudi nepričakovano hladnejše in vetrovno vreme.«

Lana Flego Legat

»Spoznala sem nove prijatelje in super ljudi. Všeč mi je ekološka naravnanost in spodbujanje recikliranja. Za vračilo vsake plastične flaše dobijo na Nizozemskem 50 centov.«

Mojca Praprotnik

»Najboljše mi je bilo učenje trikov s poji. Dobro mi je bilo, ker sem se trudila in trenirala za zaključno predstavo in imela ob sebi dobro družbo.«

Vesna Kenig

Accessibility Toolbar

Share This