BLOG

Klikni: naroči se na EU z Ireno Jovevo in Žanom Gorjancem

04/04/2024

V petek, 29. 03. 2024, smo v Čebelarskem razvojno informacijskem centru v Lescah izvedli regijski dogodek Klikni: naroči se na EU. Dogodek smo izvedli v okviru istoimenskega projekta, ki ga sofinancira Evropska unija v sodelovanju z Zavodom Mladinska Mreža MaMa. To je nacionalna mrežna organizacija, ki združuje in zastopa 56 mladinskih centrov iz cele Slovenije.

Gostili smo evropsko poslanko Ireno Jovevo. Mladi iz 3. letnika EGSŠ in Pumo+ Radovljica so jo imeli možnost spoznati v živo in ji zastavili tudi svoja vprašanja. Pogovarjali smo se o priložnostih, ki jih imajo kot mladi v EU, kakšno Evropo si želijo v prihodnosti, kakšna je vloga Evropskega parlamenta in kako ta vpliva na naša življenja.

Rešili smo kviz, ki je pokazal, da mladi dokaj dobro poznajo osnovne pojme evropskega parlamenta. Preko štirih delavnic smo razmišljali o izzivih, s katerimi se soočajo, ter podali svoje ideje, predloge o Evropi, ki si jo želijo na platformo EYE Brežice 2024 (Evropski mladinski dogodek https://eyebrezice.eu/sl/). Dobili smo informacije, kako lahko mladi aktivno prispevamo in sooblikujemo evropsko demokracijo ter ob tem razvijamo svoje digitalne kompetence in medijsko pismenost.

Gostili smo tudi udeleženca projektov Erasmus+, Žana Gorjanca, ki je odgovarjal na vprašanja in predstavil svoj pogled in izkušnje, ki si jih je pridobil na mladinskih izmenjavah in v Evropski prostovoljni službi ter mladim odprl kar nekaj možnosti za vključevanje v brezplačne projekte Evropske unije.

Naši predlogi se bodo podrobneje predstavili tudi na EYE Brežice od 23. do 26. maja 2024. Gre za Evropski mladinski dogodek. 4 dni medsebojne inspiracije, izmenjave idej o prihodnosti Evrope, interaktivnih delavnic, koncertov, kulturno-umetniških kolonij, novih poznanstev in in iiiin … Dogajalo se bo v Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice.

Accessibility Toolbar

Share This